Behandlinger
Se våre tannbehandlinger
- Undersøkelse
- Tannrens og tannsteinfjerning
- Tannfylling
- Rotfylling
- Kronebehandling / Tannfasetter
- CEREC
- Del-/Helprotese
- Tannkjøttbetennelse
- Tanntrekking
- Tannbleking
- Tannlegeskrekk

Undersøkelse
Ved en undersøkelse vil man foreta en grundig kontroll av tenner og tannkjøtt. Samt av tungen, munnhulens slimhinner, kjeveledd og tyggemuskler. En grundig undersøkelse gir informasjon om:
- Munnhulens slimhinner, kjeveledd og tyggemuskler.
- Skader og sykdommer som har behov for behandling.
- En standard undersøkelse inneholder klinisk undersøkelse, eventuelt 2 røntgenbilder, enkel rens og hygieneinstruksjon.
Det er anbefalt at alle gjennomfører minimum en undersøkelse hvert år for optimal munnhygiene og minske risikoen for sykdommer og hull. Regelmessige besøk hos tannlegen er en viktig for å holde kostnadene til vedlikehold av tannhelsen så lav som mulig og opprettholde oral helse.
Regelmessige besøk hos tannlegen er en viktig forebyggende tannbehandling. Med god tannhygiene kan man ivareta en god tannhelse.
Studentrabatt
Rabatten innebærer 1/2 pris på undersøkelse og røntgenbilder og 20% avslag på behandling.

Tannrens og tannsteinfjerning
Ved tannrens fjernes det belegg og misfarging på tennene samt tannstein. Dette gjøres like mye av hygieniske årsaker som estetiske. Misfarging er ikke farlig, men større mengder tannsten over lengre tid fører til dårlig ånde og tannløsning.
Tannstein er et hardt belegg som sitter fast langs tannkjøttet, spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Som regel består tannstein av forkalket bakteriebelegg sammen med mineraler som kalsium og fosfat i spyttet som har vært festet til tannoverflaten i lang tid.
Dette belegget blir oftest veldig hardt hvis det ikke renses godt daglig, og det blir da umulig å fjerne med vanlig tannpuss. Større mengder tannsten fører til tannkjøttsbetennelse. Dette merkes ved daglige blødninger ved rensing av tennene over flere uker.
Da trenger du profesjonell hjelp. Noen får mye tannstein, mens andre får lite. Dette avhenger av spyttets sammensetning og den enkeltes pusserutiner.

Tannfylling
Den vanligste reparasjonsmetoden ved mindre tannskader er hvite komposittfyllinger. Andre brukte navn om kompositt er plastfyllinger og hvite fyllinger.
Komposittfyllinger brukes ved skader og frakturer på tenner, ved angrep av karies / hull og for erstatte gamle slitte fyllinger eller amalagam/ metallfyllinger. Kompositt brukes også for å korrigere estetiske problemer, for eks misfargede fyllinger eller uønsket mellomrom mellom fortenner.
Som ved all tannbehandling, kan også komposittfyllinger ha noe etterplager. Dette kan være isinger ved kulde eller varme. Eller at man tygger på noe hardt og kjenner plager i tannen. Det er spesielt ved dype og store fyllinger at det er størst sjanse for å merke disse plagene.
Plagene er vanlige og vil vanligvis forsvinne etter en stund. Om plagen ikke gradvis gir seg, over 1 -3 måneder, så må pasienten ta kontakt og komme til en konsultasjon.
I noen sjeldne tilfeller må man rotfylle tannen om disse plagene ikke gir seg. Tannen vil ofte svekkes etter en rotbehandling og er derfor ikke en gunstig utvikling i dens historie. Derfor er det viktig å oppdage hullene mens de er små. Det er så absolutt også den billigste forsikring!

Rotfylling
Endodonti er det feltet innen tannpleie som omhandler vedlikehold av tannervene, eller fjerning av disse om de er syke / døde ved hjelp av endodontisk behandling (rotfylling). Dette inkluderer behandling av det myke, interne vevet i tennene.
Rotfylling er nødvendig når blodet eller nervetilførselen inn i tannen infiseres ved karies eller skade. Når tannen er infisert, kan infeksjonen spre seg gjennom tannens rot kanalsystem. Dette kan til slutt føre til en abscess og medfølgende mulig tanntrekning; alternativ er rotfylling.
En rotfylling innebærer at pulpa, (blodkar og nerver), renses ut og erstattes med permanente rotfyllingsmaterialer. Etter at tannen er ferdig rotfylt, kan den bygges opp igjen. Dette gjøres med en tannfarget fylling eller en keramisk, (porselen), krone.

Kronebehandling / Tannfasetter
Når en tannskade er så stor at det ikke kan fikses med en vanlig fylling fordi det er fare for frakturer, er det anbefalt å lage en kunstig krone, eller en fasett.
En krone vil si en restaurering som er lik pasientens egne tenner, som settes utenpå det som er igjen av tannen. For å lage plass til kronen, må den originale tannen slipes ned 1.5 – 2 millimeter før det blir tatt et avtrykk, ( digital / manuelt ), av tannen.
Deretter sementeres den kunstige kronen over den preparerte tannen. Materialvalg av kronen avhenger av skaden på tannen, styrken, estetikken og pasientens tyggevaner.
Fasetter er tynne porselensskall som festes utenpå emaljen og brukes hovedsaklig for å forbedre estetikken på ulike skjemmende utseender / skader. Da kan de underligste tenner bli så vakre du vil!

CEREC
Har du brukket enn tann/ fylling eller mistet en krone og må du ha krone/ bro behandling på dagen? Da er CEREC løsningen.
Cerec er et system som lager full-porselens kroner og broer på samme dag innen få timer. Tannen må slipes noen få mm ned, deretter tas det et digital avtrykk av begge kjever før den kunstige tannen lages ved hjelp av en 3D-teknologi.
Med CEREC ferdiggjøres arbeidet etter en behandling i to seanser. Ingen behov for midlertidig arbeid som kan risikere å falle ut. Mindre risiko for senskader i nerven, (rotfyllingsbehov). Den opprinnelige tannen får tilbake sin styrke og estetikk innen kort tid. Ingen manuelle avtrykkmasser blir brukt, og mye av den opprinnelige tannen er bevart. Kronene / broene lages i ren porselen.

Del-/Helprotese
En del-protese er en avtagbar protese som kan erstatte en eller flere tenner. Den lages i stål / akryl, eller bare akryl.
Delprotesen har klammer, (kroker), som festes til gjenværende tenner. Protesen kan enkelt tas av og på så det er enkelt å rengjøre. En Helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tenner i kjeven mangler. Både Del- og Hel-protese lages av en tanntekniker etter å ha tatt nøyaktige avtrykk av kjevekammen.
Fremstilling av proteser krever alltid flere tannlegebesøk. Disse protesene kan også kombineres med patentanordninger på gjenstående røtter, eller implantater for bedre og mer sømløst feste. Proteser er gjerne en billigere løsning, når flere / mange tenner skal erstattes.

Tannkjøttbetennelse
Tannkjøttbetennelse er en inflammasjon i tannkjøttet som kan være akutt eller kronisk.
Tannkjøttbetennelse kan i tidlig fase gi milde symptomer som dårlige ånde, lett blødning ved tannpuss, ømhet og hevelse , denne tilstanden kalles Gingivitt og går som oftest tilbake med gode munnhygienerutiner hjemme og en grundig tannrens hos Tannlegen.
Dersom ikke denne tilstanden behandles riktig og i tide, kan dette utvikle seg til Periodontitt. Periodontitt er en tilstand som kan komme både i akutt og / eller kronisk form, og i ulik alvorlighetsgrad.
De typiske symptomene er betent tannkjøtt, dårlig ånde, spontane blødninger, rødme, smerter og hevelse. Tilstanden utvikler seg når det er for høy bakterieaktivitet i overgangen mellom tann og tannkjøtt, og det dannes som regel tannsten.
Røyking og nedsatt immunforsvar mot de involverte bakteriene forverrer hastigheten og utviklingen av sykdommen.
HELFO gir refusjon på deler av behandlingen, om tilstanden er alvorlig. Tannen involvert kan endre stilling, tannkjøtt trekker seg tilbake, den kan virke løs, og i verste fall falle ut.
Ved symptomer som nevnt er det viktig å kontakte tannlegen for en grundig undersøkelse. Tilstanden krever omfattende og langvarig behandling hos tannlegen, og evt. spesialist.

Tanntrekking
Hvis tannen/ tannroten er skadet slik at det ikke er mulig å reparere den, må tannen/roten trekkes ut.
Noen ganger må en tann trekkes ut for å lage plass i forbindelse med tannregulering, eller for å forebygge andre plager som for eksempel en visdomstann som årsaker vansker for nabotenner, plassmangel eller betennelse.
Tanntrekking er en enkel kirurgisk behandling som gjennomføres under lokalbedøvelse. Tannens plassering i kjeven, formen på røttene og plassering av nervene kan gjøre en tanntrekking vanskeligere og forårsake komplikasjoner.
Regner vi med slike situasjoner henviser vi ofte pasienten til en oralkirurg (spesialist ). I slike tilfeller kan man bli noe immobilisert en ukes tid.

Tannbleking
Ytre misfaring på tenner kan med lett puss og polering eller air-flow, (saltblåsing), fjernes, men det forandrer ikke selve fargen på tannen. Ønsker man lysere tenner er det nødvendig med tannbleking.
Først tar tannlegen en grundig undersøkelse av tennene før all plakk og tannsten fjernes. deretter tas avtrykk av tennene for å lage blekeskinner som skal brukes som form for blekepastaen under blekingen.
Blekingsprosessen foretar pasienten selv, på egenhånd, når det passer best. Minimum 2 timer daglig, som regel 5 – 7 dager. Blekeskinnene kan benyttes neste gang man ønsker å bleke, – typisk etter 2 – 3 år. Tannlegekontoret skaffer mer blekepasta.

Tannlegeskrekk
Mange mennesker sier de har tannlegeskrekk, men de fleste av disse har bare angst eller frykt. De klarer lett tannlegebesøk om de møter en forståelsesfull behandler. Sammen finner vi en måte å jobbe oss gjennom prosedyrene, slik at tannhelsen blir bra.
Har du riktig tannlegeskrekk, (odontofobi), ser vi deg ikke til behandling før smertene er så intense at det overgår fobien og ødeleggelsene er store. Med mindre du klarer å være så flink at du bruker fornuften og spør oss om råd! Det gjør ikke vondt å ringe!